Gode råd om køkjøring fra en avtroppende køkjører til en påtroppende køkjører – bolk 1

Denne tittelen kom til meg i køen i dag. Og den refererer til LindaMacs post fra i går. LindaMac ønskes herved velkommen til køkjørerlivet. Selv har jeg valgt å forlate denne spennende tilværelsen om en knapp måned, men jeg vil selvsagt gjerne gi noen gode råd på veien siden jeg har såpass lang erfaring som køkjører. (ca 15 år)

Liker man å stå i kø er jo saken enkel. Da setter man seg i bilen så nær klokken halv åtte som bare mulig. Det er en kjensgjerning at de aller fleste begynner på jobb klokken åtte. Det er også en kjensgjerning at de fleste barnehager åpner halv åtte. Ergo er halv åtte en flott tid å stille seg i kø.

Liker man IKKE kø har man tre muligheter for å redusere tiden man bruker i kø

 1. Kjør alternative veier!
  Dette kan fungere bra enkelte ganger. Utstyrt med et våkent blikk, et godt kart eller en GPS kan man finne smarte veier gjennom f.eks.boligområder eller industriområder. Det er ikke nevneverdig populært blant de som bor i husene langs den alternative ruten såklart, men en dedikert antikøkjører bryr seg ikke om slike detaljer.
  Med et våkent blikk mener jeg slike ting som at man står i kø og oppdager at unormalt mange svinger av inn på en liten vei der «ingen skulle tru at nokon skulle bu». Aha! Tenker man og svinger etter for å oppdage at den lille veien fører deg og dine likesinnede elegant litt lenger fram i køen. Det er ikke populært for de som har stått i den vanlige køen fordi de som kommer inn i køen igjen sinker de som allerede er der. Men en dedikert antikøkjører bryr seg ikke om slike detaljer.
  Og mens man er inne på sniking så er det selvsagt helt normalt å kjøre akkurat litt for langt i påkjøringsfeltet slik at man får med seg noen hundre meter med kolletivfelt også. Samme teknikk brukes ved avkjøring såklart. Snevrer veien inn til f.eks. et felt kjører man i det andre feltet så langt som bare mulig og slipper seg inn rett før innsnevringen. Det gjør en ikke populær blant de andre køkjørerne. Men en dedikert antikøkjører bryr seg ikke om slike detaljer. Her bør man forresten være obs på at enkelte kjipinger legger seg veldig tett opptil bilen foran og nekter å slippe inn snikere. Dette er helt forkastelig såklart – såfremt man ikke selv allerede står i køen. Da legger man seg opp i støtfangeren til bilen foran og knurrer med sammenbitte tenner «Foran meg slipper du i hvert fall ikke, din jævla snik«.
 2. Kjør utenom rushtiden
  Der jeg bor – i Asker – går køen på E18 en typisk mandag langsomt allerede klokken 06.00. Ergo må man stå opp helst 05.30 om man vil rekke å få seg en god plass i køen. Folk som er avhengig av å dusje for å våkne stiller selvsagt med et handicap. Særlig hvis det er vinter og håret må tørkes før man går ut. Dette kan løses ved at man bruker hettejakke eller lue over det våte håret inntil bilen har blitt varm. Så stiller man varmeapparatet på max fart og temperatur mens man stiller dysene rett i håret. Er håret gredd og lagt i stilling ser det slett ikke så ille ut når man først kommer på jobb. Frokost spiser man selvsagt ikke hjemme! For all del. Kaffe kan tas med i termokopp eller kjøpes på Statoil. Go’morgen yoghurten smaker utmerket når man kommer på jobb. Ingen orker å spise frokost før 06.00 uansett. Og morgenavisen kan faktisk leses i kø hvis man har evnen til multitasking. For de som foretrekker å konsentrere seg om køkjøringen har flere av de store radiokanalene dessuten avisleseservice for lytterne der de går gjennom alle de viktige headlines fra nettavisene.
  Om man er kvinne er det dessuten lurt å ha noen toalettartikler lett tilgjengelig i bilen. Jeg snakker her om hårbørste, hudkrem, leppestift, tannpirker etc. Enkel fasadefiksing kan fint gjøres i køen. Jo tregere kø, jo mer fiksing.
 3. Kjør kollektivt
  Dette alternativet er selvsagt en nødløsning for en dedikert bilfører. Det medfører at man er helt avhengig av kollektivselskapets rutetider, man mister fleksibilitet og muligheten til f.eks. å stikke innom en butikk på veien. Har man barn som skal hentes i barnehage blir det ekstra pes. Som køkjører har jeg liten erfaring på kollektivfeltet, men jeg føler det blir riktig å nevne det siden jeg her skal lage en brukerveiledning for nykommere i køkjøringens kompliserte kunst.

I morgen har jeg tenkt å skrive litt om forskjellige aktiviteter man kan drive med i køen. Følg med, følg med når Fryd deler av sin livsvisdom.

Reklame

5 responses to “Gode råd om køkjøring fra en avtroppende køkjører til en påtroppende køkjører – bolk 1

 1. Og eg fylgjer med.

 2. Tusen takk. Du ER virkelig en klippe, du. *rørt*

 3. Jeg følger med, selv om jeg sjeldent står i kø. Jeg kjører på 3-4 minutter til jobben.

 4. Jeg liker denne bloggen fryktelig godt. Også er jeg veldig glad for å slippe å kjøre i kø.

 5. 4. Fres forbi køen med scooteren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s