Pompel & Pilt

I påsken har jeg fått tak i alle 5 episodene av Pompel & Pilt. Det begynte med at jeg søkte på Youtube etter dem. Og fant en herlig episode, den første fant jeg senere ut. 

Ikke tenkte jeg på at jeg hadde to barn midt i målgruppen. To barn som slukte Pompel & Pilt rått og som etterpå spilte rollespill. Jenta var Pilt og guttungen var Pompel. Mannen og jeg fikk være Gorgon Vaktmester. Da jeg hadde sikret meg alle 5 episodene så vi dem sammen. Guttungen satt på fanget og skvatt i frydefull angst hver gang Gorgon Vaktmester dukket opp. Jentungen har gått rundt og sagt «Akkurat» og «Bedre med to reparatører enn ingen reparatører» i hele dag.

Jeg får litt dilla selv også. Så jeg googler og finner følgende tekst på Wikipedia:

Hovedpersonene er de to lett forvirrede reparatørene og en innpåsliten Gorgon vaktmester. Samme hvor mye Pompel og Pilt roter og ødelegger, blir han aldri sint. Gorgon er vaktmester i et merkelig bygningskompleks, og Pompel og Pilt klarer aldri å reparere noen ting. Moffedille og Migrantene er andre gjennomgangsfigurer. Gorgon vaktmester ser ut til å ha en hel familie; i en episode møter vi en veldig sulten baby, i fjerde episode møter vi fru Gorgon og hennes dyrebare esker, og i femte episode møter vi den sinte Gorgon Assistentvaktmester, som på det bestemteste skal ha seg frabedt enhver hjelp fra Pompel og Pilt. Vi ser aldri disse figurene samtidig, så det er uvisst om fru Gorgon er i familie med Gorgon vaktmester eller hvem babyen tilhører; i tilfellet Gorgon Assistentvaktmester er det en viss sjanse for at han ikke eksisterer, og at det bare er Gorgon Vaktmester som har tatt på seg en løsbart.

Pompel og Pilt ser ut til å kjenne Gorgon Vaktmester, og de vet også navnet på Moffedillen, men ellers er det ikke mye de vet om husene (huset?) de stadig kommer til.

I hver episode leter Pompel og Pilt etter noe å reparere. Hver gang de forsøker å reparere noe, så ender det med totalt kaos – ganske naturlig når de var verdens mest håpløse reparatører.

Utdrag fra manus
 • Gorgon: Hehehe … Pompel og Pilt! Nei, så hyggelig! Hehehe…

Pilt: Å, Gorgon vaktmester, er det mulig at du har noe i dag som skal repareres?

Gorgon: Hehehe… Repareres, revideres, registreres, reflektere, reformere, revitere, resignere, respirere, resultere, revultere, respektere, reparere, reglerere, respirere … ehh… Pompel og Pii-iilt?!! … Pompel og Pii-iilt! … Pompel og Pii-iilt! Vent! …

 • Fru Gorgon: «Nå, der er dere endelig, Å som jeg har ventet på dere. Dere må være raskere, KOm her, kom hit, ta denne sken. Nei ikke den esken, den esken, der ja. Forere dere nå, den esken der ja. Ja. forsiktig, forsiktig, hit, nei her, forsiktig, forsiktig. Sett den esker her, nei ikke der, Forsiktig, forsiktig.» (Det blir naturligvis aldri klargjort hvem Fru Gorgon tror Pompel og Pilt er og hva som er i eskene, og når figuren kalles Fru Gorgon, er det fordi det er en kvinnefigur med Gorgon-hode, ikke fordi hun blir presentert med navn og plassert i en sosial sammenheng; vi ser aldri mer enn én Gorgon om gangen.)
 • De kommer til en svingdør:

Pompel: Pilt først. Pilt: Oh-h, jammen er det ikke farlig? Pompel. Nettopp hmm hva farlig ? Pompel passer på vet du. Jeg står her og venter Pilt, Javel (Pilt svinger en runde i døren og kommer ut igjen) Pompel Var det noe farlig ? Pilt: Nei, ikke noe farlig Pompel. Akkurat det var jo det jeg sa. Nå skal jeg prøve.

 • Pompel: «Det er bedre med to reparatører enn ingen reparatører.»
 • Pompel: «Løse tråder er lange.» (To eksempler på Pompels forsøk på læresetninger – Pompel forstår heller ikke noe større av det merkelige huset.)

Episoder i «Reparatørene»
 • Reparatørene kommer (Pompel og Pilt forsøker å reparere en serie dominobrikker, med forutsigbart resultat. De klarer også å rekke opp et strikket forheng som hadde en løs tråd.)
 • Reparatørene kommer tilbake (De gir Gorgons baby masse mat og river ned alle tallerkene de hadde brukt, med et stort brak.)
 • Reparatørene kommer og kommer (De river ned en mur.)
 • Reparatørene kommer igjen (De hjelper Gorgons kone med å stable esker, igjen med forutsigbart resultat.)
 • Reparatørene kommer tilbake igjen (Gorgon Assistentvaktmester forsøker å jage Pompel og Pilt, men de fortsetter å reparere allikevel, og får en stor maskin til å bryte sammen.)

Fytti! Så kult! Så oppdager jeg hvem som har laget serien. Jeg leser rollelisten og som en annen superdetektiv legger jeg sammen to og to når jeg leser at ekteparet Arne og Bjørg Mykle står bak. Mykle? Som i «Den røde rubin»? Selvsagt. Han er en eldre herre på 65 ifølge VG. Et intervju fra 2003 viser Mykle som holder de originale dukkene. De skulle ha grå klær på for i svarthvitt-tiden var de selvsagt grå. Men de er oransj! Jøss!

Pompel & Pilt 

Så jeg får vel bare innrømme det. Jeg tilhører Pompel & Pilt-generasjonen. Jeg har sett Pompel & Pilt som barn mange ganger. Meningsfylt? Næsj. Pedagogisk? Næsj! Men utrolig merkelig og finurlig og skremmende for en liten unge. Jeg elsket og hatet dem. Nå elsker jeg dem litt. Og jeg elsker at ungene mine leker Pompel & Pilt og at jeg selv må gå rundt med Gorgon Vaktmesterstemme og si «Reparere, separere, retardere, revidere….»

Dagens Fryd: Bedre med to reparatører enn ingen reparatører.

Reklame

8 responses to “Pompel & Pilt

 1. Vi har kjøpt Pompel og Pilt på DVD, ja det finnes faktisk og Skrulla ser på med store øyne.

 2. Jeg misset Pompel og Pilt med et par år, tror jeg. Kanskje jeg må gjøre en innsats?

 3. Eg var livredd vaktmeisteren og grein kvar gong.

 4. Agnar Mykle, som skrev «Den røde rubin» døde i 1994.

 5. Note, ja Agnar er død, men sønnen hans, Arne lever visst i beste velgående fortsatt. 🙂

  • Sønnen til Agnar Mykle, Arne Bust Mykle (som lagde pompel og pilt sammen med sin daværende kone Bjørg Mykle), han døde nå nettopp, tirsdag 13. okt. 2015.

 6. Jeg kjenner jeg er ganske redd fremdeles.

 7. Husker det fra jeg var liten. Jeg var småredd den vaktmesteren.
  Meg og broren min var Pompel og Pilt og pappa var vaktmesteren og sprang etter oss rundt i huset husker jeg.
  Tror jeg skal ta en titt på episodene igjen, det hadde vært morsomt.
  Fin blogg du har:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s